Föreningen anmäler Aktuellt till Granskningsnämnden

Föreningen anmäler Aktuellts inslag om Nestlés Babynes-maskin som sändes fredagen 16 december till myndigheten för radio och tv. Inslaget var ensidigt och partiskt och till och med flaskmatningsfientligt menar ordförande Andrea Nord.

Vill du göra en egen anmälan gör du det här. Ärendet har diarienummer 12/02730 och myndighetens beslutsprocess går att följa här.

Läs hela brevet:

Anmälan gällde detta inslag

http://www.svtplay.se/klipp/913547/mjolkersattnings-nespresso-far-hard-kritik

Jag vill anmäla inslaget i Aktuellt fredagen den 14:e december 2012, ett 3 minuter långt inslag präglat av moralisk indignation över Nestlés nya maskin för modersmjölksersättning, BabyNes. Jag anser att inslaget inte var opartiskt och att den var rent av flaskmatningsfientlig.

För det första vill jag poängtera att amning faktiskt är frivilligt i Sverige och att det är upp till varje familj att avgöra hur de vill mata sina spädbarn. Här är inte flaskmatning riskfyllt som det är i u-länderna – här har vi välstånd, god hygien, rent vatten, hög utbildningsnivå och god vård. Här är skillnaderna mellan amning och flaskmatning faktiskt mycket små. En del kvinnor upplever att amning är så krångligt eller smärtsamt att det orsaker dem fysiska eller psykiska besvär. För dessa kvinnor är nackdelarna med amning större än fördelarna och flaskmatning är ett bättre alternativ för dem. Var god respektera att amning inte är bäst för alla! Andra kvinnor har velat mer än allt annat att få amma sina barn men inte lyckats med det. För dem har flaskmatning varit den enda lösningen och räddat livet på deras barn.

Jag upplevde detta inslag som rent av flaskmatningsfientlig. Det var en kvinna som intervjuades, Karin Belfrage, och hon tilläts uppmana till boykott av Nestlés produkter pga denna maskin. Hon tilläts till och med föreslå att man skulle boykotta just After Eights, Nescafé och Zoégas. Men denna maskin har inte marknadsförts i fattiga u-länder utan i Schweiz och Frankrike, två rika industriländer. Där är inte flaskmatning ett problem. Det är inte rimligt att kalla till boykott när maskinen har marknadsförts i i-länder! Trots detta fick vi ändå se ett långt inslag med bilder av en fattig kvinna som flaskmatar sitt barn i något icke-nämnt u-land.

Jag hoppas att SVT i framtiden kan hålla isär vad Nestlé gjorde på 70-talet i fattiga länder och vad som händer i Europa år 2012. Påbudet att amma är faktiskt kvinnoförtryck och ni bidrar till detta när ni gör sådana här inslag och där ingen annan får komma till tals för att försvara dessa maskiner eller flaskmatning.

Själv hade jag gärna köpt Nestlémaskinen om jag hade ett spädbarn just nu och tyckte jag hade råd till det. Det är inget fel eller kontroversiellt med en maskin som underlättar för flaskmatande föräldrar – en maskin som doserar korrekt, är mer hygienisk och serverar vid rätt temperatur. Sluta moralisera i denna fråga!

Andrea Nord
Ordförande, Föreningen Flaskmatning i Sverige
http://flaskmatningisverige.se/
Admin för Facebookgruppen ”Rätten att välja flaskmatning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s