Ordförande har ordet – Så växte föreningen fram

Fredagen den 9:e november 2012 bildades Föreningen Flaskmatning i Sverige. Föreningen har som syfte att stödja flaskmatande föräldrar och ge en röst åt deras behov och kämpa för deras rättigheter. Vi vill verka för en mer tolerant amningspolitik och avdramatisera flaskmatning. Föräldrar som av olika anledningar inte ammar sina barn känner sig ofta ifrågasatta och kränkta av både vårdpersonal och omgivningen. Vi vill att de ska mötas med respekt. Dessa föräldrar  känner också att de vill ha mer information om flaskmatning och att vården är dåligt på att möta detta behov.

Initiativet till föreningen började redan för flera år sedan då vi föräldrar som blivit dåligt bemötta av vården och omgivningen för att vi flaskmatat våra barn började märka att vi inte var ensamma. Vi bildade ett kontaktnät och höll kontakt via epost och i olika internetfora. Vi upplevde vår situation som förtryck och ville göra någonting för att förändra läget.

Mars 2010 startades Facebook gruppen ”Rätten att välja Flaskmatning” där vi kunde samlas. Då blev det enklare att hålla kontakt och dela information. Vi startade då en epostkampanj riktat mot 1177.se för att de skulle ha information om modersmjölksersättning på sin hemsida. Vi var arga eftersom det inte gick att hitta officiell information om ersättning någonstans. Vi såg det som en självklarhet att det skulle finnas på 1177.se, landstingens och regionernas gemensamma webbplats för råd om vård. Där fanns redan all möjlig hälsoinformation, en hel del om amning och även om preventivmedel och abort, men inget om modersmjölksersättning. Man skulle prata med sin barnmorska om man ville ha information om ersättning – och då låg det i barnmorskans makt att förneka denna information om hon inte tyckte att den behövdes. En förälder kunde inte själv få tag i denna information, även om dom inte ville amma. Men nu finns informationen helt fritt tillgängligt på 1177.se sedan april 2011 och det är vi väldigt glada för.

Under 2011 blev även Petra Jankov Picha klar med sin mycket uppskattade bok om flaskmatning ”Att flaskmata”. Det kändes som en oerhört seger för flaskmatadande föräldrar att det äntligen fanns information om flaskmatning som alla kunde ta del av, en hel bok! Boken har sedan dess sålts i många hundra exemplar och finns på en hel del BVC och bibliotek runt om i landet.

Medlemmar i Facebookgruppen har skrivit debattartiklar, förekommit i radio och TV, skrivit brev till politiker både i Sverige och EU, höjt sina röster i olika debatter och bloggar på Internet, gjort allt de har kunnat för att belysa flaskmatande föräldrars situation och påpeka att det faktiskt finns offer för Sveriges amingspolitik. Ibland har vi möts med förståelse och ibland med förakt – det upplevs som en provokation att försvara flaskmatning eller antyda att amning inte skulle vara bäst i alla lägen.

Det har påvisats medicinska fördelar med amning och det tycker vi är jättebra. Vi vill dock poängtera att dessa fördelar är mycket små här i Sverige och att det även finns nackdelar med amning. Det råder en allmän missförstånd om att dessa fördelar skulle vara enorma och att det är varje kvinnas plikt att kämpa för en fungerande amning till varje pris. Men så är inte fallet. En del kvinnor upplever så stora problem eller smärta med amning att dessa nackdelar långt överväger de små fördelarna som finns. Andra kvinnor trivs helt enkelt inte med amning. Är det verkligen meningen att även dessa kvinnor ska behöva amma sina barn? Är amning verkligen bäst för dem?

Vi står för varje kvinnas rätt att bestämma över sin kropp och själv välja hur hon vill mata sitt spädbarn. Vi tycker kvinnor ska få all stöd och information de behöver för att lyckas med det, oavsett om de väljer att amma eller flaskmata sina barn. Vi vill att vården ska informera om att amning är frivilligt och erbjuda kvinnor ett mer varierat utbud av information än endast information om amning och dess fördelar. Vi vill att vården inser att amning inte är bäst för alla och att man kränker kvinnor när man bestämmer åt dem vad som är bäst för dem. Det är endast den enskilde kvinnan som kan avgöra om amning eller flaskmatning är bäst för henne och hennes familj utifrån hennes unika situation.

Andrea Nord
Ordförande i Föreningen Flaskmatning i Sverige

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s